nvidia gpu

Preturile placilor video, vor urca sau vor scadea ?

Dupa cum stiti cu toti, piata GPU-urilor a fost supraincalzita de luni de zile, fara semne de oprire. In 2013 sau 2014, cand extinderea minerilor de criptocurrency cu ajutorul placilor video a fost în plină expansiune, Nvidia a fost beneficiarul principal al acestei tendințe.

Placile video AMD fiind incredibil de bune pentru aceste sarcini de lucru, au lasat Nvidia ca singura alternativa sanatoasa. Insa in ultimul timp, GPU-urile Nvidia s-au imbunatatit in volumele de lucru cu criptografie, ceea ce inseamna ca ambele produse ale companiilor se afla sub presiuni puternice asupra pretului. Acum, piata hardware-ului Massdrop pretinde ca Nvidia le-a spus sa aștepte ca preturile sa creasca incontinuare in ritm usor pana in Q3 2018  (vezi preturile actuale pe PC Garage  sau Amazon).

Exista unele avertismente în aceasta privința.

„Toate noile telefoane mobile care au ieșit anul trecut de Apple și Samsung (și altii) au început sa utilizeze aceeași memorie ca și placile grafice”, scrie Hutchins. „Apple și Samsung sunt dispuși sa plateasca mai mult pentru această memorie, pentru a se asigura ca o primesc și mai intai de toate de care au nevoie. Acest lucru a creat o lipsa de memorie pentru companiile mult mai mici, cum ar fi MSI, Gigabyte, Asus și EVGA, pentru a face carți grafice. ”

Acest lucru pur și simplu nu este adevarat, dar poate exista in el un graunte de adevar. Nu, telefoanele mobile nu utilizează HBM2 sau GDDR5 și nici nu vor folosi, avand în vedere cerintele de putere substantial mai mari. Dar este posibil ca GDDR5 sau GDDR5X să fie sub presiune de productie, deoarece producătorii de DRAM s-au mutat departe de a produce alte produse in favoarea DDR4L (DDR4 cu putere redusă). De asemenea, este posibil ca în trecerea la GDDR6, constrangerile temporare de producție sa loveasca și alte linii de memorie. Aceeași nota, de la Brian Hutchins, liderul comunitatii la Massdrop, afirma ca tarifarea GPU „va continua sa creasca pana in trimestrul al treilea al acestui an cel mai probabil, inainte de a incepe să vedem orice fel de ușurare”.

preturi placi vide

Daca situatia preturilor placilor video in acest momnet nu este suficienta, lucrurile se pot inrautati.

Luati in considerare ceea ce știm despre preturile de procesare ale GPU-urilor de la AMD și Nvidia. Ambele companii semneaza contracte cu furnizorii pentru a vinde GPU-uri la un pret dat. Toata inflatia in preturile GPU care sa intamplat a condus la numerar in mainile companiei Newegg și a comerciantilor cu amanuntul si, intr-o mai mica masura, a companiilor precum MSI și Asus, AMD și Nvidia au beneficiat de posibilitatea de a vinde mai multe GPU-uri.

Deci nu prea exista un mod frumos de a accepta aceasta problema. Preturile GPU-urilor ar putea fi blocate pentru cea mai mare parte a acestui an sau chiar mai departe. Si, bineinteles, intr-un anumit moment, asta va face probleme in jocurile pe PC. Cine vrea ss cumpere un nou GPU pentru PC pentru 5000 RON cand poti cumpara un intreg Xbox One X pentru 2000-2500 RON ? Clientii high-end isi pot permite sa treaca la constructori de tip boutique, dar toti ceilalti ar putea sa aiba o problema.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here