Vrei să devii gamer? Află de ce periferice ai nevoie!
Pasiunea multora este să se joace.
Chiar dacă ești un veteran și poate te joci la job, sau ești un junior și singurul lucru pe care îl faci este să petreci timp în fața calculatorului (deși părinții n-ar trebui să te lase), măcar poți duce pasiunea la un nou nivel. În ultimii ani, scena de eSports din România a evoluat enorm și apar din ce în ce mai multe competiții, iar jucătorii au șansa să se remarce și să câștige chiar premii în bani, să se califice la turnee internaționale și să își cunoască idolii. De asemenea, putem saluta performanța la CS:GO a reprezentativei României, care a participat de curând la Campionatul Mondial IESF 2021 din Israel și a ocupat locul al doilea. Aceste echipe sunt un exemplu pentru micii gameri și îi pot inspira pentru a urma o carieră în această direcție.
Pentru a putea ajunge să faci performanță la un astfel de joc, în care timpul de reacție este foarte important, ai nevoie de periferice special concepute pentru jocuri, aceastea oferindu-ți timpi de răspuns foarte mici, obținând instant rezultatul dorit. Îți dorești ca timpul din momentul în care apeși o tastă și momentul când caracterul tău execută comanda respectivă să fie aproape inexistent. Vrei ca atunci când dai click, să plece glonțul din armă spre inamic. Accesoriile de gaming sunt concepute pentru a răspunde rapid comenzilor, rezultând o performanță mai bună în jocuri după mult exercițiu.
De asemenea, majoritatea tinerilor sunt încurajați să se expună pe platformele de streaming și să se joace în timp ce prietenii îi urmăresc sau chiar participă alături de ei. Momentele memorabile ce sunt transmise pot deveni virale și ușor-ușor, micul gamer poate începe să aibă prima sursă de venit de pe urma live-urilor.
Să luăm pe rând cele mai importante periferice pentru un setup de gamer:
Pentru început, recomandăm tastatura Rebeltec Legend, ce vine pe un corp de aluminiu rezistent la apă, cu un cablu de 1.5m învelit în material textil ce oferă protecție suplimentară, conexiunea se realizează printr-un conector USB placat cu aur, iar iluminarea are mai multe moduri și setări pentru intensitate, dar vom regăsi și 8 taste multimedia, pe lângă cele 104 taste obișnuite, iar tehnologia Anti-Ghosting îți va permite să apeși mai multe taste simultan fără să întâmpini probleme. Timpul de răspuns al tastelor poate fi reglat, iar funcția de blocare a tastei “Windows” pentru a nu o apăsa accidental este prezentă.
Desigur, nu putea să lipsească lângă tastatură și un mouse de gaming,
noi am ales Inphic PG7, un mouse ce vine cu sensibilitatea reglabilă până la 10.000 DPI, fiind echipat cu un procesor 8948 și cip PAW 3325 ce asigură viteze de până la 100S/NI și rată de refresh până la 1000Hz. Mouse-ul beneficiază de 7 butoane programabile, în astfel de jocuri fiind util să setezi unul din butoanele de pe mouse să cumpere automat arme, să scrii comenzi în chat sau orice alte comenzi. Inphic PG7 beneficiază de un design ergonomic ce se mulează bine în mână și nu va fi greu de utilizat după sesiuni intense de gaming. Acesta promite o durată de viați de până la zece milioane de click-uri. Lungimea cablului este de 1.8m.
Suprafața pe care pui perifericele este foarte importantă, iar sub mouse e bine să ai întotdeauna un mousepad. Pentru a integra foarte bine și tastatura, recomandăm HAVIT GAMENOTE MP860, un mousepad cu dimensiuni generoase, 70 cm lungime, 30 cm lățime și doar 3mm grosime. Suprafața acestuia este optimizată pentru a asigura cele mai fine mișcări ale mouse-ului, ajutându-vă să țintiți foarte bine. Spatele este cauciucat și împiedică alunecarea pe birou. Curățarea acestuia se face foarte ușor, cu apă, fiind realizat din materiale impermeabile.
Pentru că sunetul e un capitol foarte important,
ai nevoie de căști și microfon cu care să auzi jocul, dar și să comunci cu partenerii. Căștile Baseus GAMO Immersive 3D cu microfon integrat și conexiune pe USB te vor ajuta să auzi foarte bine pașii inamicilor, dar și direcția din care vin. Microfonul incorporat te va ajuta să transmiți clar mesajele tale către coechipieri, iar construcția over the ear a căștilor te va ajuta să antifoneze foarte bine zgomotul de fond, pentru a te putea concentra pe joc. Căștile au și un mod special pentru a asculta muzică, dar și unul dedicat jocurilor video. Acestea au un timp de răspuns cu frecvențe cuprinse între 20Hz și 20KHz și beneficiază de un cablu lung de 2 metri. Pe fir veți găsi și o consolă cu care veți putea controla volumul căștilor, voluml microfonului, veți putea schimba de pe modul de muzică sau gaming, veți putea opri sau porni microfonul. Căștile beneficiază și de iluminare RGB.
Și pentru că am vorbit despre streaming,
trebuie să aveți și o cameră web Tellur Basic, pe care o puteți folosi chiar și pentru momentele când faceți școală online. Aceasta are rezoluția FullHD la 30 de cadre pe secundă și simpla conectare la un port USB o poate pune la treabă. Puteți seta manual focusul pentru a nu rata niciodată zona în care sunteți, iar unghiul de vizualizare de 85° este perfect pentru un cadru de gaming. Camera funcționează foarte bine și în condiții de lumină scăzută și are un cablu de 1.5m, ideal pentru a o monta mai departe de birou, dacă doriți un cadru mai larg. Toate perifericele recomandate de noi beneficiază și de iluminare, deci atunci când vei face live nu vei arăta doar cât de bun ești, ci îți vei încânta privitorii cu luminițe colorate.