SSD m.2 vs SSD SATA, ce sa alegi si de ce ?!

0
8

Neata! ..

Astazi avem doua chestii interesante la teste ce ne vor ajuta sa facem inca un experiement.

Este vorba despre doua SSD-uri de la SAMSUNG, un SATA traditional si un m.2 NVMe

SSD Samsung 980 PRO PCIe 4.0 NVMe m.2

SSD Samsung 870 EVO SATA III

Avem ambele SSD-uri instalate pe testbench unde practic rulam 3 SSD-uri pentru a avea sistemul de operare complet separate fata de cele doua drive-uri pentru test.

Cei ce ma urmaresc demult stiu parerea mea despre SSD-uri, ce folosesc in majoritatea PC Build-urilor pe care le fac si de ce, asa ca am decis sa facem si video-ul care va explica si va demostra, mai bine spus va intari afirmatiile mele despre m.2-uri. In acest articol discutam pe scurt despre rezultatele obtinute in testele pe care le-am facut in video-ul de pe youtube.

 

Vom face niste teste pentru a vedea concret vitezele celor doua ssd-uri in aplicatii reale asa ca incepem cu testul suprem, Crystal Disk Mark.

Din rezultatele de mai sus vedem viteze oarecum standard pentru un SSD SATA precum

Samsung 870 EVO unde vitezele consecutive sunt urmatoarele:

564.35 MB/s viteza de citire consecutiva.

532.67 MB/s viteza de scriere consecutiva.

Asta deoarece bandwidth-ul conexiunii limiteaza vitezele si putem observa asta cand trecem la o conexiune mai rapida precum PCIe.

Vedem o crestere foarte mare in performanta trecand la Samsung 980 PRO cu support NVMe m.2

6436.92 MB/s viteza de citire consecutiva.

2670.10 MB/s viteza de scriere consecutiva.

Ce ne intereseaza pe noi defapt este scrierea si citirea aleatorie pentru a ne apropia de un scenariu cat mai potrivit din viata reala a unui SSD.

In Crystal Disk Mark aceste viteze se pot citii in a doua coloana de viteze.

Samsung 870 EVO :

552 MB/s viteza de citire.

524 MB/s viteza de scriere.

Iar trecand la Samsung 980 PRO :

3810 MB/s viteza de citire.

2668.10 MB/s viteza de scriere.

In ambele cazuri este clar ca scrierea va fi mai mica la asemenea viteze insa citirea este foarte aproape de numarul pe care producatorul il sustine.

Totusi, vitezele unui SSD m.2 vor fi foarte, foarte mari comparative cu SATA,mai ales cand interfata de conecntare a SSD-ului este PCIe Gen 4, viteleze find dublate de la Gen 3.

Totusi pentru a folosi mai multe SSD-uri de acest tip ai nevoie de un PC destul de puternic pentru a tine pasul.

Ai nevoie de destule PCIe Lanes, SSD-uri relative SIMILARE (technologie si viteze) ai nevoie de un processor ce stie sa comunice foarte bine cu ele .. trebuie sa fie intregul sistem capabil, doar asa poti profita de vitezele maxime pe care le pot oferi.

Clar, eu recomand ssd-urile pe m.2, ajuta la cable management iar vitezele sunt astronomic mai mari fata de un SSD pe SATA.

Pentru integul proces de testare si toate rezultatele obtinute recomand video-ul de pe canalul meu de youtube CipFlixTV.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here